Porträtt Övningar

Denna porträtt övning var annorlunda från de tidigare vi har haft då istället fokuserades det mer inpå improvisationen än realismen samt precision som var huvudpunkten i de förgående uppgifterna.
Vi hade flera övningar alla kringgående porträtt målning därav endast 1 jag blev särskild engagerad och nöjd utav.

———————————————————————————————————-

Hatt porträtt

Första uppgiften var en avbildning av en klasskamrat med en tunn kulspetspenna. Dock med en liten twist.
De skulle alla ha en lustig hatt på sig och posera med sina händer nära ansiktet (så att de kom med i porträttet).
Detta var inte så farligt i sig, om inte de två sista villkoren var även att du inte fick lyfta på pennan under den minuten vi fick för att skissa upp klasskamraten.
Oavsett så var uppgiften rolig då den oundvikliga ögonkontakten väckte fniss bland oss, vilket var nog anledningen till att mina resultat blev som bäst; medelmåttiga enligt mina egna standards.

———————————————————————————————————-

bläck porträtt

Sedan målades vi med bläck och vatten. Vattnet användes för att tunna ut bläcket en aning bättre så möjligheten för tydligare kontraster åstadkoms lättare.
Här gjorde vi självporträtt av en bild som referens  istället och jag gjorde två exempel, exkluderat alla test försök, självfallet.
Porträtt ett blev helt i bläck och sedan gjorde jag ett till fast med vattenfärger.
Första porträttet blev väldigt ”by the book”, jag försökte noggrant härma kontrasterna i fotot vilket resulterade att målningen blev väldigt konstruerad och stel.
Det var även svårt att få proportionerna rätt i alla porträtt uppgifter då vi hade ingen skiss under målningarna.

 ———————————————————————————————————-
© VIKTORIA LAGERSTRÖM
Vatten färg porträtt

Fast mitt andra försök resulterade i en mycket mer artistisk teknik samt ”look”. Jag arbetade med röda, lila och gula nyanser i vattenfärg  och lät min arm dra stora drag.
Innan denna så gjorde jag ett till porträtt med vattenfärger, men då jag fokuserade mer på färgerna samt att detaljera bilden blev inte bara färgerna utan ansiktet grumligt och smutsigt.
Denna gång satt jag inte och pillade med detaljer och att få det exakt rätt.
Jag sket i att skissa med blyerts under och lät vattenfärgerna måla sig själva.
Vilket är nog varför jag älskar detta porträtt mest av de totalt 4 jag gjorde, det var även den som gjordes snabbast, drygt 10 minuter kan jag gissa.


© Viktoria Lagerström

—————————————————————————————————

Slutligen

I slutänden så lärde jag mig mer än vad jag hoppats på, att våga dra ut det lilla extra i penseldraget och att arbeta snabbt.

Tyckte det var väldigt roligt!
Även om jag inte alltid blev nöjd, men då startade jag bara om på nytt och tack vare misstagen från de första bilderna så blev porträttet allt bättre för var bild som gick.

//Viktoria Lagerström ES3B

Lämna ett svar