Resmål i sikte

Bakom glasögonen, Frida Öman

Självporträtt med ett resmål i sikte
Frida Öman

Tid till uppgiften: ca 4,5 h Material: Photoshop, färgpennor och färgat papper

© Frida Öman

Bilden föreställer mig i solglasögon. I glasögonen speglas en tropisk miljö med palmer och klarblått vatten.

För att göra bilden så gick jag igenom en rad olika moment. Jag började med att bestämma mig för vilken miljö som jag ville vara i. Jag har länge velat resa till en tropisk ö, med palmer och kristallklart vatten, där jag bara kan vara mig själv och ta det lugnt. Därför tyckte jag att det vore en perfekt spegling i mina solglasögon. Jag valde en bild på mig själv som jag ville rita av och letade även rätt på en bild av miljön och ett par solglasögon på Google. Sedan redigerade jag ihop de olika bilderna i photoshop och skrev ut bilden. Därefter var det dags för det roliga, att börja rita! Just i denna uppgift fick vi ta hjälp av kalkering. Jag valde ett blåfärgat papper att kalkera över min bild på, något som jag senare skulle ångra att jag gjort.

Frida foto © Linda Svanberg

Eftersom uppgiften gick ut på att vi skulle rita vår bild med färgpennor, så blev jag mycket glad. Jag älskar att jobba med färgpennor och gör det ofta på min fritid. Men den här gången var det något som gick snett. När vi valde pappret som vi skulle göra vår bild på så hade vi två val. Antingen ett blått papper, eller ett ljusbrunt. Jag var den enda i klassen som valde det blåa pappret, och det var något som jag i efterhand ångrade. Så fort jag börjat teckna med färgpennorna så kände jag att något var fel. Pappret var liksom ”vaxigt” och det var svårt att få färgerna att fastna som jag hade velat. Jag fortsatte rita, eftersom jag inte ville halka efter de andra i uppgiften. Det var även svårt att göra skuggorna rätt och få ljuset i ansiktet att ligga på rätt ställen.

Bilden förändrades på så sätt att färgerna inte riktigt fastnade, och gjorde att bilden blev lite annorlunda färg än vad jag hade tänkt från början. Skuggorna och ljuset var också mycket svårare att få till precis som de såg ut på bilden än vad jag hade trott från början.

Jag är nöjd med slutresultatet av min bild, även fast den inte riktigt blev som jag hade tänkt mig från början. Helheten ser ändå bra ut nu när bilden är klar även om den inte ser exakt ut som fotografiet. Jag blev också nöjd med pannan, speglingen i glasögonen och håret, även om jag hade velat ha lite mera ”blänk” i det.

© Frida Öman

Om jag fick göra om denna uppgift så skulle jag framför allt valt ett annat papper. Jag skulle ha testat båda papprena innan jag valde vilket som jag skulle rita min bild på. Jag skulle även ha tänkt lite mer på vart jag la ljuset i bilden när jag tecknade. Jag ville testa igen och gjorde därför en ny teckning, denna gång på det bruna pappret och ett annat motiv. Det gick mycket bättre, och var mycket lättare när jag använde det bruna pappret.

Uppgiftens upplägg var mycket strukturerat. Vi fick väldigt tydliga instruktioner av vår lärare. Det tyckte jag var bra. Det kan ibland vara skönt att få en uppgift med tydliga instruktioner så att man själv inte behöver tänka så mycket. Just den här uppgiften var väldigt rolig och jag är mycket glad över att vi fick instruktioner och inte bara improviserade.

Självporträtt Ellinor

© Ellinor Lekebjer

Vad föreställer bilden, resmålet
Bilden föreställer mig med solbrillor och i mina solbrillor så kan man se skyskrapor i Los Angeles.

Hur har du gjort bilden, beskriv alla olika moment.
Först bestämde jag mig vart jag skulle befinna mig, min dröm i framtiden är att få jobba i Los Angeles så det var ett klart mål för mig. Jag valde en bild på Google av ett par solbrillor och en bild av Los Angeles och sedan använde jag Photoshop för att skapa en bild som föreställde mig med solbrillor och en reflektion av Los Angeles i dem. Sedan skrev jag ut två bilder, en i färg och en utan. Sedan så valde jag ett ljusbrunt papper som jag kalkerade min bild på, efter det så började jag färglägga bilden.

Jag är inte så jätte van vid att använda färgpennor men det gick relativt bra ändå, bilden liknade ju inte originalet så mycket men den blev helt okej i l slutändan.

Vad var svårt?
Det var svårt att få bilden att efterlikna originalet, att få fram alla skuggor och får färgerna att likna de som fanns på original bilden.

Hur förändrades bilden när du började teckna?
Färgerna blev annorlunda än vad jag hade tänkt mig och bilden liknande inte mig särskilt mycket i slutändan.

Ellinor foto © Linda Svanberg

Vad är du nöjd med?
Jag är mest nöjd med håret. Ljuset och skuggorna.

Vad skulle du gjort annorlunda om du gjorde uppgiften igen?
Försöka fokusera mer på ljus och skuggor

Uppgiftens upplägg, vad är fördelarna och nackdelarna?
Uppgiftens upplägg var bra och jag tyckte om den för att den var ganska fri. Vi fick tydliga instruktioner så att jag hela tiden visste vad jag skulle göra.

Ellinor Lekebjer

Resmål i sikte – Frida Hillroth

© Frida Hillroth

Vad föreställer bilden, resmålet
Bilden föreställer mig som står hemma i mitt rum men jag har på mig ett par glasögon där ett vackert hus i vattnet i Sydkorea speglas i dom.

Jag valde Sydkorea för att jag har blivit väldigt intresserad av deras land och kultur och jag har alltid tyckt att Korea och Japan har fina tempel etc så skulle gärna vilja åka dit och se för mig själv.

Hur har du gjort bilden, beskriv alla olika moment.
Jag gjorde först så att jag valde en bild på mig som jag gillade och sen valde jag ut ett par solglasögon som kunde passa in att photoshoppa in på mina ögon. Jag behövde sedan välja ett resmål jag ville åka till och vilken bild av det och photoshoppa in det i glasögonen så att det ser ut som att jag tittar på det.

Jag skulle skriva ut originalbilden och välja ett papper att kalkera av den på, jag la sedan originalbilden ovanpå pappret och började kalkera ut alla konturer. Efter det var det dags att fylla i alla ljusa delar med en vit färgpenna och sedan la man på alla dom andra tonerna man behövde för att få det så nära originalet som möjligt.

Vad var svårt?
Jag tycker det var svårt att få till min hudfärg exakt som det ser ut på originalbilden. Ibland blev hudfärgen för gul och sen för rosa så det var svårt att verkligen balansera färgerna.

Frida foto © Linda Svanberg

Hur förändrades bilden när du började teckna?
Den förändrades på det sättet att den fick min stil att rita, den fick lite mer min personlighet när jag började teckna den själv.

Vad är du nöjd med?
Jag är nöjd med hela bilden faktiskt, tyckte den blev fin. Jag gillar nog mest hur jag fick till färgerna i ansiktet, med skuggningar och det.

Vad skulle du gjort annorlunda om du gjorde uppgiften igen?
Jag skulle nog gjort en lättare bild i mina glasögon för nu tog jag en bild med massa träd och vatten och ett tempel med jättemycket detalj i.

Uppgiftens upplägg, vad är fördelarna och nackdelarna?
Fördelarna är väl att man får pröva på nya tekniker och pröva på att rita sig själv, hudtoner etc. Vet inte riktigt vad nackdelarna är däremot.

 Självporträtt med ett resmål i sikte-Anna

@ Anna

Vad föreställer bilden, resmålet
Bilden är ett porträtt av mig, vars mina solbrillor speglar det resmålet som jag vill uppnå. Spegelbilden är Grekland och dess antika tempel. Varför jag valde just detta land eftersom jag egentligen vill åka till Asien och har planer för det, men jag älskar också mytologi (grekiskt mytologi). Dock så har jag inga planer att åka dit, så jag valde Grekland eftersom det är en tanke eller dröm.

Hur har du gjort bilden, beskriv alla olika moment.
Först, tog jag en bild på mig själv som jag senare använde Photoshop för att få mig på solbrillor. Skrev ut bilden och kalkerade den på ett annat brunt färgad papper. Jag brukar alltid börja på en del av bilden som jag sedan sprider det ut. Typen att man målar allt samtidigt är inte min stil. Valet var att jag målade halsen först, sen solbrillorna, sedan ansiktet och sist håret. Varje gång när jag började med ett nytt område på bilden så ritade jag skuggorna först. En brun färg som ska ritas över allt skuggor och sedan använde jag mig utav mörkbrun och grönt vid de mörkaste partierna i skuggorna. Högdagrarna använde jag mig gul, rött, ljusbrunt, beige och väldigt lite vitt. Färgen rött skulle vara mer på kinderna som skulle föreställa rodnad. Håret ritade jag först färgerna rött, ljust brunt och blått innan jag tänkte över den med svart och lite mörkbrunt.

Vad var svårt?
Det var inte så svårt. Kanske valet vilket land man skulle ha på solbrillorna men annars var arbetet lika lätt som en kniv i margarin. Visst tog det tid och det var lite klurigt hur mycket skugga man skulle ha på ansiktet. Det gör det i alla arbeten, men att ha roligt för det som man arbetar med blev tiden mycket snabbare än vad man hade annat.

Hur förändrades bilden när du började teckna?
Jag tror att jag blev blekare, än hur jag ser ut i verkligheten. Jag tror anledningen var att jag tog för mycket beige och vitt när jag gjorde högdagrarna istället för gult som är på bilden. Jag ville inte använda mig för mycket gult. Men det är ett undantag. Jag är nöjd med bilden oavsett vad den har för färger.

Anna foto @ Linda Svanberg

Vad är du nöjd med?
Det som jag blev mest nöjd med är ögonbrynen och håret. När jag ritade bilden så tyckte jag alltid att den var som sagt lite färglös hela tiden, tills jag började som rita håret och ögonbrynen. Ögonbrynen har en realistisk känsla och det är den känslan som får mig att tycka om den så mycket. Håret också, även om den inte är lika realistiskt. Dock ser man på håret hur hårstråna formar sig och volangerna. Jag gillar starkt också när jag ritade de mindre hårstråna med bara ett stek från pennan och som gjorde håret mer rufsig.

Vad skulle du gjort annorlunda om du gjorde uppgiften igen?
Rita om näsan och läpparna. Läpparna tycker jag inte illa om men det är bara formen och färgvalen som jag vill ändra på. Näsan är det som jag är minst nöjd med bilden. Den ser inte fin ut hur den ena näsvinge är större än den andra, det finns ingen symmetri.Men hur jag såg ut på bilden var mycket enkel och nästan tråkig. Jag skulle kanske le så att jag kunde rita tänderna eller ha någon hatt, istället för att stå stelt och små le men mungiporna uppåt.

Uppgiftens upplägg, vad är fördelarna och nackdelarna?
Fördelarna däremot har en mycket större betydelse. När man får en uppgift, där man får göra vad man vill, blir det svårt att välja vad man ska göra, det blir för många val. Vilket leder till att de första lektionerna sitter man där och gör ingenting eftersom man inte vet vad man ska göra. Dock när man får en uppgift som har reglar och minskar ner den konstnärliga valen blir arbetet mycket lättare.Nackdelarna inom denna uppgift var att man inte kunde uttrycka sin konstnärlighet på 100 % men det är faktiskt ett väldigt litet undantag. Det är bättre att man får en uppgift där alla måste ha någon symbol eller ett objekt och utföra sin konstnärlighet på istället att få ett tema och har hundra val och möjligheter att genomföra på.

 

Bakom glasögonen – Johanna

© Johanna Lindstöm

Vad föreställer bilden, resmålet?

Bilden föreställer mig som står poserandes i mitt rum hemma i Sverige men i mina solglasögon speglas dom varma stränderna och det klarblåa vattnet från Bali.

Jag valde Bali för att det har varit mitt drömresmål i stort sett hela mitt liv. Det känns som ett paradis och jag har som mål att någon gång i mitt liv ska jag åka till Bali.

Hur har du gjort bilden, beskriv alla olika moment.

Först fick vi instruktioner om att sätta oss vi datorerna och välja ut en porträtt bild av oss själva. Sedan fick vi välja ut solglasögon och en bild av ett drömresmål. Vi satte in drömresmålet i glasögonen och sedan klistrade vi på glasögonen på bilden via Photoshop så det såg ut som att vi hade dom på oss.

Vi skrev ut bilden i både färg och svartvitt. Vi tog sedan den svartvita bilden och skuggade baksidan av den med (blyerts).

Sedan började vi kalkera av bilden på ett naturfärgat papper (se bild). Vi kalkerade konturer för att få fram grunden av bilden.

Vi använde oss av färgpennor som material och nästa steg var att rita in de ljusa/vita partierna i bilden.  Sedan fortsatte vi att teckna av bilden med hjälp utav den färgade bilden vi skrev ut. Vi fyllde i skuggor och försökte hitta rätt nyanser för hår och hud. Som ni kan se är min hudton snäppet gulare men det var enbart för att min bild var gulaktig och hade lite dåligt ljus. Vi skulle alltså måla av bilden exakt.

Vad var svårt?
Jag tyckte helt klart att det var svårt att få fram dom rätta nyanserna. Speciellt på huden. I början av processen så tyckte jag att allting blev jätte dåligt och jag tyckte att jag fick fram fel nyanser och att jag inte såg riktigt klok ut. Då var det inte så roligt att arbeta med bilden.

Hur förändrades bilden när du började teckna?
I början tyckte jag som sagt att jag inte så riktigt klok ut. Mina tänder blev inte vita utan gråa och nyanserna i huden blev fel.

Då visade det sig att jag ritat för hårda linjer vid te.x näsan och tänderna. Jag fick tipset att sudda ut linjerna för att det skulle se mer verklighetstroget ut, och det gjorde det minsann! Uppgiften blev mycket roligare att arbeta med när det började hända saker i bilden och när den började likna originalet mer och mer, vilket gjorde så att det gick snabbare.

Vad är du nöjd med?
Jag är faktiskt nöjd med tänderna, huden och kepsen. Jag tycker också att min helhet i bilden blev fin.

Vad skulle du gjort annorlunda om du gjorde uppgiften igen?
Troligtvis valt en bild där jag inte ler utan har munnen stängd. Annars skulle det vara håret, jag skulle vilja ändra så det mörka smälter ihop mer med det ljusa.

Uppgiftens upplägg, vad är fördelarna  och nackdelarna?
Uppgiften var väldigt strukturerad vilket jag tyckte var bra för då visste alla vad de skulle göra, det var inga konstigheter och det kom fram ett resultat snabbt.

Dock fick vi inte rita på fri hand utan vi fick kalkera och vi skulle välja bland gamla bilder och vi fick inte ta nya inför uppgiften och det var kanske inte så utvecklande, Men jag tyckte  att uppgiften var väldigt rolig!

Bakom glasögonen, Amanda

© Amanda Hedenberg

Vad föreställer bilden, resmålet?
Bilden föreställer mig med en bild av Great Bear Rainforest i glasögonen, den här plattsen är ett naturreservat som ligger på Kanadas västkust, det är världens största tempererade regnskog och jag vill resa dit på grund av den spektakulära naturen (som inte riktigt framträder i teckningen) och det rika djurlivet.

Hur har du gjort bilden, beskriv alla olika moment?

Jag började med att välja ut tre bilder; en bild på mig, en bild på solglasögon och en bild på mitt resmål. Sedan försökte jag pussla ihop de tre bilderna på ett snyggt sett i Photoshop, sedan skrev jag ut två bilder, en i färg och en i svartvitt. Jag täckte den svartvita bildens baksida med blyerts så att jag sedan skulle kunna kalkera av konturerna på ett grått papper, därefter fyllde jag i bildens alla vita/ljusa ytor med vit färgpenna så att dessa partier skulle ”lysas upp” mer sedan när jag färglade. Sen färglade jag bilden med vanliga färgpennor.Vad var svårt?
Det svåra var främst att sätta ihop bilderna på ett snyggt sett i Photoshop, och att få färgerna i balans sedan när jag färglade, jag är inte så van att arbeta med den här typen av färgpennor. och det var svårt att få till landskapet i solglasögonen.

Hur förändrades bilden när du började teckna?
Bilden blev mycket mer gulorange än jag hade tänkt, det förskräckte mig först men sedan när jag ritade håret så såg det mer naturligt ut.

Amanda foto © Linda Svanberg

Vad är du nöjd med?
Jag är väldigt nöjd med håret, jag har aldrig försökt rita dreadlocks förut och jag fick dessutom improvisera lite eftersom det syns mer av mitt hår på teckningen än det gör på fotografiet, och jag gillar varmt-kallt kontrasten mellan färgerna i min hud och hår och i glasögonspeglingen.

Vad skulle du gjort annorlunda om du gjorde uppgiften igen?
Om jag skulle göra om någonting så skulle jag skulle ha valt en bild där jag ser gladare ut.

Uppgiftens upplägg, vad är fördelarna  och nackdelarna?
Jag tycker att upplägget var bra eftersom det var en så liten och snabb uppgift, det blev inte alltför krångligt. Något negativt kan vara att det kanske inte var en så väldigt utvecklande uppgift, det var dock en erfarenhet att rita självporträtt med färgpennor, eftersom jag inte har gjort det förut.

//Amanda Hedenberg

Bakom glasögonen Amina

© Amina Selling

Vad föreställer bilden, resemålet
Min bild föreställer ett själv porträttet på mig själv i pilotglasögon.  I glasögonen speglas en sol nedgång från Thailand. Jag har valt att teckna med blått runt omkring mig som att de är mörkare bakom mig och rosa där solen går ner som att jag befinner mig i den varma miljön.

Hur har du gjort bilden, beskriv alla olika moment.
Jag  började med att hitta en egen bild på mig själv som jag sedan Photoshopa in ett par glasögon in i bilden. Jag vill åka till Thailand för vi åker ditt varje år och jag älskar värmen och landet. Därför valde jag en bild på en sol nedgång som jag Photoshopade in i glasögonen som spegling i glasögonen efter som att vi skulle spegla vårat dröm resemål.  Sedan skrev jag ut bilden en i färg och andra i svart vitt och kalkerade över den svart vita bilden på naturfärgat papper. Vi måla jätte starkt på baksidan av den utskrivna bilden och tejpade på den på de naturfärgade papret och sedan fyllde vi i konturerna. Sen satte vi ut de ljusaste partierna i teckningen med vit färg penna och sen började jag teckna med färg när jag var klar med att satt ut var de ljusate partierna var.

Vad var svårt?
Det svåra var att komma igång. Och jag ville verkligen inte göra uppgiften. Jag tyckte den verkade tråkig och såg ingen anledning utan jag ville göra min egna bild med samma teknik, Men vår bild lärare Linda tvingade oss så det var bara att lyssna och göra allt steg för steg. Jag tycker det är bra nu i efterhand för jag skulle själv aldrig valt att själv göra ett självporträttet av mig själv i glasögon och det var kul att vi fick lära oss en ny teknik.

Amina foto © Linda Svanberg

Hur förändrades bilden när du började teckna?
Bilden förändrades efter som att jag i början ville göra som att jag var i London på en tatuerings mässa. Då tänkte jag att jag ville göra bussar o tatuerings motiv osv. Men rätt snabbt insåg jag att det skulle bli för komplicerat och bytte därför ide och valde att jag skulle spegla att resa till Thailand.

Vad är du nöjd med?
Jag är nöjd med håret. Tycker det blev fint med olika nyanser och slingor.

Vad skulle du gjort annorlunda om du gjorde uppgiften igen?
Jag skulle inte använda mig utav svart utan mörk brunt istället. Den svarta pennan blev så intensiv.

Uppgiftens upplägg, vad är fördelarna  och nackdelarna?
Jag tycker upplägget var bra. Det var tydligt och vi gjorde en sak i taget och detta gjorde att man visste vad exakt det var som förväntades av en.

Franks självporträtt

© Frank

Vad föreställer bilden, resmålet
Jag har ritat en bild på mig med solglasögon på, där en bild av Los Angeles speglas i. Anledningen varför jag valde Los Angeles är för att det är ett ställe jag vill åka till och tycker väldigt mycket om.

Hur har du gjort bilden, beskriv alla olika moment.
Först så fotograferade jag mig och satte jag på ett par solglasögon som vi hittade på  Google över ögonen i

Photoshop. Sedan så letade jag upp bild på Google på något ställe i Los Angeles och lade den som ett lager över fotografiet på mig själv i Photoshop och började sedan sudda ut det som inte skulle vara med i solglasögonens reflektion med hjälp av en lagermask.

När jag blev klar med att sudda ut och tillslut fått in bilden på Los Angeles i solglasögonen så spara jag bilden och skrev ut bilden.

Frank foto © Linda Svanberg

Sen tog vi den utskrivna bilden och måla med blyerts över hela baksidan av den och sedan tejpade vi fast bilden på ett brunt papper med den blyertstäckta baksidan mot pappret. Vi började sedan fylla i strecken i ansiktena och detaljerna i solglasögonen så att det skulle bli ett blyertsavtryck på de bruna pappret, som om jag hade kalkerat av fotografiet.

Efter att jag hade ritat fram bilden på mig och glasögonen så började jag fylla i bilden med olika färger och nyanser för att försöka få fram de rätta färgerna i mitt ansikte som jag hade på bilden.

Vi använde oss av blyertspennor och vanliga ritpennor.

Vad var svårt?
Jag tycker att det allra svåraste var att få fram de rätta nyanserna i ansiktet, då jag fortsatte att lägga lager på lager på lager tills det blev för mycket. När jag hade ritat ett lager så blev det bara svårare eftersom att det blev bara mindre utrymme för färg.

Att rita och måla i detaljer var också svårt tycker jag, för att det blev väldigt pilligt.

Hur förändrades bilden när du började teckna?
Först så gick det ganska bra, men när jag fortsatte att ändra eftersom att jag blev missnöjd med en nyans så la jag bara på mer och mer färg så det blev bara värre och värre. Tillslut fick Linda stoppa mig och bad mig att göra färdigt solglasögonen istället. Det gick bra att måla dem, bara att det var extra pilligt.

Vad är du nöjd med?
Färgen på tröjan och solglasögonen. Tröjan hade samma färg i bilden som i verkligheten, samt så blev jag nöjd med färgerna och träden i solglasögonen.

Vad skulle du gjort annorlunda om du gjorde uppgiften igen?
Om jag kunde göra om den från scratch så skulle jag inte använda så många olika färger i ansiktet som jag gjorde för att det blev alldeles för mycket och det ser bara konstigt ut.

Uppgiftens upplägg, vad är fördelarna och nackdelarna?
En fördel med uppgiften var att man fick välja en egen miljö dit man skulle vilja åka en dag.

En nackdel var väl att vi var tvungna att använda oss utav enbart ritpennor, vilket jag inte föredrar att använda då jag inte har mycket kunskap inom det; men man lär ju sig något nytt lite bättre.

Lämna ett svar