Telefoner med visuelldesign

I IV-kursen Design 100p har eleverna fått i uppgift att göra en mobiltelefon till en  karaktär som slumpmässigt delats ut i form av karaktärskort.
Uppgiften låter eleverna träna på att göra målgruppsanpassat behovsanalys samt använda sig av olika material och tekniker för att visualisering sin idé.

 1. Genomgång av telefonens historia
 2. Vad för funktioner innehåller en smart mobil?
 3. Vem är din kund/karaktär? Ålder, jobb, intressen, funktionsnedsättningar, stil
 4. Skissa upp din telefon och skapa en modell med olika material
 5. Gör en reklamfilm som visar funktionerna på telefonen
 6. Blogga om uppgiften

Karaktärskort Telefonen-Linda-Svanberg

 

Kungens Telefon av Frida Ö

•Vem är din ”kund” ( Kung Carl Gustaf )
Super KingPhone är ämnad för kungliga köpare. Den är designad och konstruerad till de som känner sig lite extra kungliga.

•Vad för olika funktioner har din telefon?
Telefonen är specialdesignad för personer med dyslexi och har därför en extra stor högtalare med Siri1000 så att man slipper läsa text. Den har inbyggd kikare, bra kamera, röntgensyn,  och en fin krona som prydnad.

•Varför har du de funktionerna?
Eftersom att telefonen är till Kung Carl Gustaf så är den designad efter hans behov och önskemål. Kikaren på baksidan är monterad för en av kungens hobbyer – jakt, och innehåller även sikte. Mobilen har en extra bra kamerafunktion för kungens alla resor runt om i världen. Kameran har röntgensyn för att kungen ska kunna se så att inga skurkar med vapen finns i närheten av honom.

Bondens telefon av Johanna

 • Vad för olika funktioner har din telefon? Min telefon har tre knappar på framsidan , en med ett brev, en med ett hjärta och en gps knapp. Sedan har telefonen en selfiekamera på framsidan. Den har också en stor antenn på baksidan och stötdämpande kanter. Den är också klädd i ko mönster på baksidan och framsidan.
 • Varför har du de funktionerna? Knapparna har sina speciella funktioner. Den första knappen med ett brev på är för att kolla mail. För att se om bonden fått några kärleksmail eller fått bekräftat att han får vara med i bonde söker fru. Knappen med ett hjärta är till för att bli direkt uppkopplad till en dejtingsajt för att han ska kunna hitta sin sanna kärlek!Den sista knappen är gps till alla sina djur så han snabbt kan veta vart alla är. Selfie kameran är såklart till för att ta snygga selfies ute i skogen eller i ladan för att sedan lägga ut på sin dejtingprofil.Den stora antennen är till för att få bra uppkoppling när han är ute i skogen och jobbar och kanterna är stötdämpande ifall han skulle tappa mobilen när han jobbar. Ko mönstret är till för att varje dag bli påmind om vad som kretsar i hans liv. Kor ?

Kungens telefon av Frida H

 • 20160215_09115620160215_091223 Vem är din ”kund” ( Vilket spelkort har du haft)

Min kund är Kung Karl Gustaf, han gillar bilar, scouterna, verktyg,naturen, musik och han har dyslexi.

 • Vad för olika funktioner har din telefon?

Den har många olika funktioner. Telefonen är utrustad med flera olika knappar på baksidan av den som man klickar på för att sakerna ska komma ut ur hjulen på telefonen, t.ex en tändare, hammare, högtalare. Hjulen på sidorna av telefonen kan också rulla så man kan låtsas som att det är en bil. Telefonen har också en musik not på baksidan och om man trycker på den så kan man starta musiken man senaste lyssnade på i telefonen så det är som en start knapp.

 • Varför har du de funktionerna?

Knapparna har de olika funktionerna för att det ska bli mera händigt för kungen att kunna hålla sig till det han gillar. Tändaren är för om han skulle gå ut i naturen/va med scouterna och han skulle behöva tända en eld. Hammaren är för att han gillar verktyg, högtalaren är så att han ska kunna prata med telefonen istället för att läsa allt för att han har dyslexi, så om han klickar på högtalar knappen bakpå så läser rösten upp vad han på skärmen och han kan fråga dom frågor han vill (som siri fast ändå inte). Det finns en knapp för en liten yxa ifall han är ute i naturen och behöver hugga något och en för olika händiga verktyg som knivar etc. Hjulen kan rulla bara för att det ska vara roligare att hålla på med telefonen för att han gillar bilar.

Stormtroopers telefon av Erik

12751641_1042661812446682_1674253626_o 12751887_1042661822446681_1429983382_o

 

 • Vem är din ”kund” ( Vilket spelkort har du haft)

Min kund är sci-fi rymdnazisterna kända som stormtroopers.

en yrkesmilitär ålder 18-55

 • Vad för olika funktioner har din telefon?

den fungerar som alla andra sorters mobiler fast med revolutionär teknik som resulterat i att den har större knappar.

 • Varför har du de funktionerna?

knapparna är där för stormtroopers verkar ha det aningen svårt med att träffa nånting.

Justin Biebers mobiltelefon av Elin

 • Vem är din ”kund” ( Vilket spelkort har du haft)

Min kund var Justin Bieber. Han är i 20 års åldern och är känd. hans intressen är musik, youtube och twitter som jag har utgått ifrån när jag gjorde telefonen.

 • Vad för olika funktioner har din telefon?

Den har en funktion som gör att paparazzis inte kan fotografera honom, genom att klicka på en knapp så kan han välja hur långt strålningen som mobilen skickar ut ska räcka. Mobilen har även en mic så an kan sjunga i när han vill. Det finns också ett tangent bord så han kan skriva snabbt och twittra det snabbt och enkelt.

 • Varför har du de funktionerna?

Funktionerna är till för att ha ska slippa paparazzin, kunna skriva enkelt och sjunga när han vill det. Det måste vara väldigt jobbigt att behöva gömma sig hela tiden från massa kameror så det var det jag fokuserade på mest.

Kungens Telefon av Ellinor

 • Vem är din ”kund” ( Vilket spelkort har du haft)

Min kund var Kungen. Han har flera olika intressen som t.ex. jakt, bilar, musik och naturen.

 • Vad för olika funktioner har din telefon?

Min telefon har en jakt app som man kan använda för att spåra djur när man är ute och jagar, telefonen har även en inbyggd kniv. Telefonen är även röststyrd.

 • Varför har du de funktionerna?
  Eftersom kungen är intresserad av jakt så är den inbyggda kniven och jakt appen perfekt för honom. Telefonen är röststyrd eftersom att kungen har dyslexi, istället för att skriva sms så kan han bara be sin telefon att göra det åt honom, praktiskt

Stormtroopers telefon av Linus

 • Vem är din ”kund” ( Vilket spelkort har du haft)

Min målgrupp är kvinnor och män i åldern 18-45 som jobbar inom armén. Min telefon är ej för yngre barn eller äldre människor eftersom den är så extremt avancerad.

 • Vad för olika funktioner har din telefon?

Med min telefon kan man sända ut signaler och ringa i 37 olika galaxer, man ringer dock inte som i en vanlig stenålders mobil utan via hologram vilket är den nyaste funktionen i branschen.

 • Varför har du de funktionerna?

Dessa funktioner finns för att ge en mer avancerad typ utav kommunikation, en typ som aldrig funnits innan. Man har ju sätt teven och dator men inte på detta stadie, detta är framtiden.

Hulkens telefon av Måns

Vem är din ”kund” ( Vilket spelkort har du haft)

Min kund var Hulken.  Ett grönt monster som skulle klämma sönder vilken vanlig mobil som helst.  Han är även en rik vetenskapsman, så därför har han råd med en dyrare telefon än de flesta andra.

 • Vad för olika funktioner har din telefon?

Den består till 90% av pansar, har stora tydliga knappar och en hemlig knapp som tar fram en extra knytnäve. i övrigt har den mikrofon och högtalare som en vanlig telefon.

 • Varför har du de funktionerna?

Pansaren är till för att skydda elektroniken på insidan. Materialet är dyrt, men han har råd. Knapparna är stora för att han inte ska kunna missa och bli arg, och den hemliga knytnäven är till för när våld inte räcker till, för då behövs ännu mer våld.

Paris Hiltons telefon av Lilian

 • Snapchat-8631575983333844774 Snapchat-9168194928851677203

 

 • Vem är din ”kund” ( Vilket spelkort har du haft)                                                                   – Min kundgrupp är tonåringar och för dem som älskar Paris Hilton. Paris är en amerikansk kvinna som är bl.a en sångerska, modell och författare. Hennes farfar var grundaren till Hilton Hotels och  dessutom är Paris väldigt rik. Jag riktar mig mot tonårstjejer som är intresserade och älskar mode, parfym, smycken alltså en typisk tjej.
  • Vad för olika funktioner har din telefon?                                                                                  – På ovansidan hittar ni en elegant och glittrande tiara som vilken tjej som hest skulle dö för och dessutom så ger den mobilen en unik glans. Eftersom dagens ungdomar är 80% av tiden inne på sina mobiltelefoner så har jag gjort det ganska så praktiskt och lätt för dem att komma in på facebook, instagram, snapchat på ett enklare sätt och för att kunna hålla sig uppdaterade om omvärlden. Dessutom så är musiken ganska så lättåtkomlig också, redan från början är det förprogrammerat olika genre av musik och på olika språk som man kan ladda ner eller lyssna online på. En annan sak som Paris skulle vara inne ganska mycket på är mode, man måste ju vara uppdaterad om den senaste kollektionen i dem olika klädmärkena, t.ex sådant som Celine, Louis Vuitton och Chanel är redan förprogrammerade och garanterat varje tjej som kommer att köpa denna mobil kommer att älska den eftersom det gör Paris. På baksidan av telefonen har du en kamera på 14 megapixel och en pussmun. I inställningarna kan du sätta på spegel funktionen då blir pussmunnen automatiskt en spegel, för man måste ju alltid se ut på bästa finaste sätt vart man än är. Eftersom Paris och dem flesta tjejernas favoritfärg är rosa så har jag gjort den vid den färgen, den kommer att släppas vid andra färger senare på året.
 • Varför har du de funktionerna?                                                                                                      – jag har dessa funktioner för jag vet själv hur det är att vara ungdom och jag är ganska modeälskare själv. instagram och facebook är väldigt viktigt vart man än är, dessutom dagarna utan musik är som glassen utan hallonet. Vilket humör man än är på så gör musiken alltid susen, glad, ledsen, arg eller sur, ibland är det bara musiken som förstår en. Kameran är mycket viktig i en ungdoms liv speciellt om man är tjej man tar alltis selfi eller gruppbilder, man måste ju uppdatera instagram alltid.

Paris Hiltons telefon av Emmelie (med en nypa salt)

https://www.youtube.com/watch?v=lJNzBWOY7Uk&feature=youtu.be

https://youtu.be/lJNzBWOY7Uk

 • Vem är din”kund” ( Vilket spelkort har du haft)
 • Min kund är 35-åriga Paris Hilton. Hon är en amerikansk skådespelerska, sångerska och modell. Paris är intresserad av mode, serien ”the walking dead” och älskar hundar. Hon är mest känd för sitt bling-bling liv, sitt blonda hår och sina chihuahuor.
 • Vad för olika funktioner har din telefon?
 • Telefonen är utrustad med en riktig selfiekamera med tillbehörande rosa överväldigande selfielampor som ger en riktigt glammig selfielook. På skärmen ser vi ”the walking dead” som är temat på telefonens operativsystem, med det tillkommer appar där du kan se vartenda avsnitt (uppdateras även när nytt avsnitt släppts), hämta hem bakgrundsbilder direkt från nätet. I kamerainställningarna finns även ett gäng selfiefilter som förvandlar dig till en zombie de dagar du tröttnat på glamlooken. På baksidan av mobilen hittar vi den smidiga shoppinglistan ”To go” och längst ned hänger självklart en liten snutt till hunden som kan bli lite rastlös under alla shoppingbesök.
 • Varför har du de funktionerna?  
 • Att vara kändis som Paris kräver mycket koll på allt mode som ska inhandlas till fester och andra speciella tillfällen därav den fiffiga ”to go”-listan. Att vara känd kräver även 100%  strong selfiegame och då är denna kamera perfekt. Shopping med hund kräver dock mycket underhåll och självklart ska vovven ha något att leka med under tiden matte larvar sig.  Sen kan det ju vara bra att fly från verkligheten en stund och fantisera sig bort bland mörka hemligheter och tänka lite på döden som kontrast till allt hashtagyolo-tänkande, då har du the walking dead ett knapptryck bort.

Lämna ett svar