Tuschmålningar

Johanna Börjesson
©Johanna Börjesson

Vad var svårt?

Det som var svårt var att hantera färgerna och att få bilden att se verklig ut. Eftersom att jag inte målar mycket med akvarell blev det som en utmaning, då tusch färgen är nästan likadan som akvarell. Jag visste inte hur mycket svart jag skulle använda i bilden och få tuschet att smälta in.

 

©Johanna Börjesson

Vad har jag lärt mig?
Att hantera färgerna lite mer. Jag visste inte att man behövde mycket färg när man ska använda t.ex tusch eller akvarell men Linda visade hur man kunde göra molnen mer ”verklighets” liknande.

 

Lovisa Gibson
©Lovisa Gibson

Det här var andra gången jag använde tusch och jag tycker om det. Det är likt akvarellfärger förutom att tusch torkar fortare och att det inte går att ändra något när det väl har torkat. Jag gillar att man kan späda ut det med vatten och måla väldig ljust samtidigt som man kan använda ren tusch och måla kolsvart.

Jag är inte van att måla direkt utan att först skissa med blyerts, det var både lite befriande och läskigt. Precis som med akvarell gäller det att förstå när jag ska sluta måla innan bilden blir för rörig.

Jag blev nöjd med mitten av rosen . Det var den delen jag började måla och trots att det var svårt att förstå i vilken ordning jag skulle måla bladen så gick det bra. Blommor är roliga att måla  🙂

Josefine Wistrand

Min upplevelse av tusch och uppgiften är att det var roligt att göra en kombination av bilderna jag valde. Målningen fick ett helt annat uttryck än referensbilderna. Svärtan och gråskalan gör bilden lik ett drömlandskap, eller någonting sorgligt. Det var svårt att måla med tusch, men jag är nöjd med resultatet.

© Josefine Wistrand

Det svåraste med tusch var att det inte gick att flytta färgen, så som det går med oljefärg och delvis med akvarellfärg. Direkt penseln nuddade pappret torkade färgen och gick inte att få bort, skugga, eller föra till andra ställen. Jag fick lära mig att börja med en ljusare nyans och sedan jobba upp till de mörkare tonerna för att inte få ett alldeles för svart parti.

Vi målade med tjockare penslar än jag är van vid, men det gick bra så fort jag kom på tekniken att använda spetsen till smådetaljer och sidan till större partier. Jag målade också himmel, träd och sjö med mycket vatten. Det är något jag inte brukar gilla, då jag ofta målar torrt och med mycket kontroll. Men det var kul leka runt med vattnet och snabbt föra färgen dit jag vill.

Det var också svårt att kolla på två stycken A4 för att göra ett A3. Det blev så att jag hade båda bilderna som referenser, fastän den ena var tagen längre ifrån och fick med vattnet.

Att måla utan att skissa upp innan var ganska roligt, det var skönt att släppa kontrollen lite och bara själv se och bestämma var, och hur stora, saker ska vara. Men ibland trodde jag att perspektivet var fel, och bron som jag började med tyckte jag var placerad för högt upp men jag räddade det med att ändra vissa saker.

Jag är nöjd med hur målningen blev! Jag tycker om svärtan i bron och de undre kanterna av bilden. Den är inte bara fyrkantig, utan avrundad. Jag tycker om att vissa byggnader är ljusa till färgen, och skapar kontraster till den mörkare himlen, bron och lamporna. Jag började med staketet, och jag tycker att det skapar någonting konkret att följa i bilden som ger den djup. Detaljerna på stadshuset var roliga att göra och ser fina ut. Bilden är väldigt lik motivet, men det ger ett annat uttryck, och det är jag nöjd med.

Vanessa Donlemar
©Vanessa Donlemar

Beskriv kort din upplevelse av tusch
Jag tycker att det var väldigt roligt att måla med tusch och kändes ungefär som att måla med akvarell fast lite svartare och dystrare.

Vad var svårt?
Det var svårt att måla med mycket vatten, eftersom jag inte är så van vid det.

Vad blev du nöjd med ?
Jag blev nöjd med himmeln och helheten.

Sara Brandesten
©Sara Brandesten

Att måla med tusch var rolig och väldigt likt akvarell, man lär sig kontrollera ett medium som är väldigt rörlig och som man kan göra mycket med.

Det som var svårt var att just kontrollera det man gjorde, men det var som en befrielse också, man kunde bara köra på med vatten och tusch. Det jag tyckte var svårast var att måla detaljer.

Jag är nöjd med de stora och öppna ytorna, man ser att himlen speglar sig i vattnet.

Afshan Seyidova
©Afshan Seyidova

Jag tyckte det var svårt att rita linjerna. Så jag ritade bilden inte exakt som det var i verkligheten. Det var roligt att jobba med tuschen. Jag blev nöjd med staden i bakgrunden.

 

 

 

 

Lejla Hamza
©Lejla Hamza

Vad var svårt?

Det var svårt att det var flytande och att kontrollera färgen när den spred sig i det våta. Svårt att måla vatten.

Vad blev du nöjd med?

Jag blev nöjd med att jag blev klar med uppgiften rätt snabbt.

Afsana Seyidova
©Afsana Seyidova

Jag började teckna fjädrar men tusch för att få prova och lära mig tuschens egenskaper. Sedan målade jag en bild men en staty i centrum från mitt eget foto.

 

 

 

 

©Afsana Seyidova

Tuschen sprider sig lätt i den fuktiga ytan. Därför krävs det att man väntar på att bakgrunden torkar innan man målar någonting nytt på bilden. Jag försökte så mycket jag kan att inte kontrollera färgen för jag tycker tuschen skapar sin egen naturliga utseende när man blandar den med vatten, därför gjorde jag inte exakt lika i målning som det såg ut på fotografiet jag inspirerades av.

 

 

 

 

©Bo Paulsen

©Kajsa Lundén

 

©Afsana Seyidova

Lämna ett svar