En liten bok om Sopor

Klicka på länken för att bläddra i En liten bok om sopor

ILLUSTRATIONER TILL EN SOPBOK

Vi var i full gång med att söka spetsutbildning Illustration och grafisk formgivning då vi blev kontaktade av Marlene Lingard. Hon arbetade på Järfälla kommuns Bygg och miljöförvaltning och hade fått en idé. De skulle ta fram en liten bok som skulle handla om sopor och undrade om våra bildesteter kunde vara med och illustrera den. Självklart kunde vi det!

UTFLYKT TILL SOPTIPPEN

soptipp
Soptipp @ Foto Linda Svanberg

Projektet drog igång med ett studiebesök på en soptipp, en spännande miljö som dokumenterades av eleverna med kameror från fotokursen och under en förmiddag presenterades upplägget för uppdraget.

 

 

TOLKA OCH ILLUSTRERA GIVNA RUBRIKER

Eftersom texten till boken arbetades fram samtidigt som vi jobbade med illustrationerna fick vi rubriker att utgå ifrån. Det kunde te.x vara Matsvinn och matavfall som illustrerades av Viktoria på det här sättet.

© Viktoria Lagerström
© Viktoria Lagerström

KOMMUNICERADE ARBETET PÅ BLOGGEN

Vi bestämde tidigt att kommunikationen skulle ske genom elevernas egen blogg esteterna.se. Där kunde projektledaren med flera följa processen.

Vi arbetade med Sopboken under en hel termin på olika sätt i olika kurser.
En del rubriker var svårare än andra, som hur illustrerar man
Att tänka i cirklar?

Att arbeta med temat återvinning och miljö var engagerande för både lärare och elever. Visste du tex att återvunna PET-flaskor kan bli nytt ”plastskal” på dammsugare, plastkrukor samt plastmöbler.

URVALET TILL SOPBOKEN

Vi jobbade övergripande med temat i alla tre årskurser. För att så många som möjligt skulle bli representerade i Sopboken gjordes endel av illustrationerna som grupparbeten. Att elda för kråkorna är ett exempel på det.

Elda för kråkorna © Klass Es1B

VERNISSAGE PÅ HYLLAN

En liten bok om sopor innehåller 21 illustrationer, alla gjorda av våra fantastiska bildesteter. I samband med att boken släptes hade vi en liten utställning på Järfällas bibliotek. Där visades många fler illustrationer. Det bjöds på bubbel och snittar, tacktal och akvarellådor till alla bildesteter.

En liten bok om sopor är gratis och går att hämta på Järfälla kommuns bibliotek.

Lämna ett svar