Klockdesign

Klockdesign Elin

Hela klockan
Klocka cc by Elin Attermo

Material
Det jag använde var limpistol, paljetter, hårt silvrigt papper, klockdelar, ståltråd och lamineringsplast.

Vilket årtal har du inspirerats av?
Jag inspererades av 70-talet. Plast och orange. Därför gjorde jag limpistols designen runt om. Det var från början tänk att klockan skulle vara orange .

Beskriv din designprocessen ?
(vad hände när du började skapa)
Jag började enligt planerna med att ta loss den gamla klockan och börja skissa. Men sedan  när jag skulle börja göra mitten på klockan drog Linda fram ett jätte fint silvrigt papper som jag valde att ha istället för orange som jag hade tänkt innan.  Det gjorde att klockan fick ett helt annat utseende och jag skulle säga att klockan ser mer ut att vara 80-tal efter det. Sedan gjorde jag det runt om urtavlan. Där jag med hjälp av en limpistol snirklat lim på en cirkelformad lamineringsplast .  Efter det fixade jag visarna på platts och satte på snöret runt om som en liten fin kant. När klockan var nästan klar insåg jag att man blev lite förvirrad av de silvriga och slingriga runt klockan så då valde jag att markera timmarna med något. På bordet låg paljetter så jag testade att lägga på några och det passade bra.

närbild
Klocka cc by Elin Attermo

Problemlösningar
Det största problemet var arr jag hade tänkt att limpistols designen skulle vara ihålig. Men det skulle inte hålla så jag var tvungen att ha något bakom. Eftersom jag ville att man skulle se igenom klockans kant så försökte vi komma på något som var genomskinligt. Då kom linda på att man kan testa att använda overhead papper. Jag testade att göra så stort som det skulle vara med hjälp av passare. sedan la jag på limpistolen och det funkade! så jag satte på mitten delen och fortsatte sedan att göra klart det runt om med limpistolen.

Detalj klocka
Klocka cc by Elin Attermo

Vad var svårt?
Det var svårt att hitta mitten på klockan eftersom den var rund så fanns det ingenting att utgå ifrån. som ett hörn eller något. Så jag fick helt enkelt använda ögonmåttet. En annan sak som var irriterande var att när jag gjorde limpistols kanten så blev det massa små trådar av limmen när jag drog bort pistolen. De små trådarna  behövde jag pilla bort för hand för att det skulle se bra ut.

Vad blev du nöjd med
Jag blev nöjd med slutresultatet. Den blev bättre än jag trodde att den skulle bli. Jag blev även nöjd med mitten delen. Jag tycker att paljetterna var pricken över i:t. Jag blev också nöjd med ramen runt mitten. Eftersom det tog lite tid att göra och var ganska svårt så blev resultatet bra.

Mer om 70-talet

Överblick

70-talet var en tid då männen och kvinnorna var ganska lika. Man klädde sig på ett liknande sätt och det var inte lika uppdelat som det är idag. Det var en glad tid men mycket färger och blommor. Musiken blev aven en viktig del och det var många som var väldigt intresserade. Charterresorna blev allt mer populära. På 70.talet åkte ca 700 000 sällskap på resa. Och siffrorna ökade snabbt.

Mode

Modet var en viktig sak på 70-talet. Det var inne med utsvängda jeans, skjorta och stort hår. Även höga så kallade platåskor. Männen var mycket intresserade av smink och det var väldigt vanligt att både kvinnorna och männen slogs framför spegeln. Eftersom det tajta jeansmodet även gällde killar så började dem också ha handväskor. En sak som många använde var manchesterkostymer med stickade kragar. Man skulle även ha en snusnäsduk på huvudet. När man kom hem på kvällen bytte men om till sköna mjuka hemma kläder. Kläderna skulle gärna visa att man hörde ihop. På våren var det inne men långärmade blusar och kjol. Kjolen kunde vara hel lång, under knäna eller ovanför knäna. Sommaren 1973 var det många tjejer som hade fransade mocka plagg i ljusbrunt. Påminnande om indiankläder. Men det var också många som inte gillade modet. Det var till och med några som protesterade men plakat med slagord.

Inredning

Inredningen var ofta färg glad. Mycket orange eller grönt. Mönster var också något som många hade. Till exempel blommigt eller prickar. I kök hade man oftast färgade luckor i brunt eller någon annan färg som orange. Hela köket matchade i samma färger. Jämfört med nu så skulle jag säga att köken var mörkare då. I sovrummen var det tapet med mycket detaljer. Om inte så hängde man gärna upp tavlor eller annat på väggen så att det skulle se bra ut. Man använde mycket färgad plast på de olika detaljerna. Man strävade efter ett väldekorerat hus. Motsatsen mot dagens inredning. Många hus som är typiskt 70-tal är tegelhus med trädetaljer. Teglet kunde vara i röd, beige/gul eller vit. Panelen var i största sannolikhet mörkbrun eller svart. Det var inte lika mycket fönster som det är nu. Jag skulle säga att inredningen var mörkare och även husen. Eftersom man ville att allt skulle ha färg.

Samhället

Samhället var färgglatt så att säga. Det var mycket musik som disco var väldigt inne. Men det fanns även punkrock som protesterade på samhället. Men den slog aldrig disco musiken. Det kom en ny uppfinning år 1973. Ett pussel som var väldigt svårt att lösa. Så kallad rubiks kub. Alla blev som besatta av att lösa den och det anordnades flera tävlingar för att de vem som kunde löda den snabbast. Världsrekordet har slagits flera gånger och nu på senare tid finns det massa olika sätt på hur man kan lösa den på nätet. Eftersom andra världskriget hade tagit slut så hade ekonomin börjat få fart vilket gjorde många saker bättre. Den var tv inte en självklarhet. Det var ganska få som hade en hemma. Det fanns bara två kanaler Tv1 och Tv2. Tv2 hade premiär 1769. Landet var på väg att bli mer jämnställt och fler kvinnor lyckades med sina yrken.

Elin Attermo

Klockdesign Frida Hillroth

50-tals klocka
50-tals klocka cc by Frida Hillroth

Material
Jag använde mig av kartong till att skära ut klockan i och att färglägga använde jag målarfärg, jag använde sedan fineliner till att göra så att linjerna blev bättre efter dom blivit täckta av färg.

Vilket årtal har du inspirerats av?
Jag inspirerades av  80-talet, det var mycket rutigt och mycket färger, inspirerades av min popcorn maskin jag har hemma som lite påminde om caféerna dom hade på 80-talet, inspirerades till mönstret på min klocka från att dom hade mycket rutigt och inspirerades av färgerna till klockan från färgerna dom brukade använda som till exempel bebis rosa och blå.

Beskriv din designprocessen ?
(vad hände när du började skapa)
Det som hände när jag började skapa var att jag märkte hur komplicerat det blev att göra exakt som jag såg det på skissen. Det är också det att siffrorna blev andra färger när jag började måla, rutorna blev inte direkt i färgen jag hade tänkt och det andra på klockorna blev inte så jag hade tänkt göra.

50-tals klocka
50-tals klocka cc by Frida Hillroth

Problemlösningar
Jag hade problem med att göra alla rutor på klockan, så som att färglägga alla rutorna för det kom blå färg i rutorna där det skulle vara vitt så var tvungen att vänta tills det torkade och sen färglägga det blåa med vitt. Hade också problem att inte få färg att komma där det inte skulle så fick ta det mer försiktigt.

Vad var svårt?
Det som var svårt var att fixa rutorna på klockan, det är så många rutor på klockan jag gjorde och det var ganska så svårt att få till alla lika och sedan färglägga varannan ruta utan att få massa färg i rutorna som inte skulle ha färg på sig men det löste sig till slut.

Vad blev du nöjd med

Jag blev nöjd med ungefär allt med hur klockan blev att se ut till slut, att det löste sig med allt och jag gillar verkligen färgerna som jag valde att göra klockan i.

Klockdesign Erik

Klocka
Klocka cc by Erik Hornegård

Material
Jag använde delar från en redan fungerande klocka och ett återvunnet sågblad från en cirkelsåg.

Vilket årtal har du inspirerats av?                 Jag inspirerades på sätt och vis av två olika tider då jag tyckte att använda en återvunnen bit metall påminde mig lite om industrialismen av nån anledning, men jag inspirerades även av 80-talets löjliga mode med till exempel W.A.S.P’s löjliga sågblad- codpeices…

Beskriv din designprocessen ?
(vad hände när du började skapa)
Jag ritade aldrig någon skiss av vad jag ville göra, det fanns inte riktigt någon anledning, då min design var väldigt enkel. det är ett sågblad med visare. jag tror inte att det ligger nåt kreativt geni bakom min design, alla hade gjort typ samma sak om de hade samma material.

Problemlösningar
Det enda svåra var egentligen att få sågbladet att se rostigt ut, jag provade två olika metoder. den ena var att ställa bladet i snön och vänta. det gick inge bra då det inte tog effekt på hela bladet. efter det så fyllde jag en hink med öl och salt och lät det ligga i runt en vecka och det blev till slut väldigt bra. (men om man tittar riktigt nära så ser man några saltkorn här och var)

Vad blev du nöjd med
Jag tycker att hela grejen ser bra ut som ett hel, men det finns saker jag kunde ha gjort bättre. (saker man inte kan se om man inte tittar med förstoringsglas)

Av: Erik Hornegård

Klockdesign Johanna

50-tals klocka
LPklocka cc by Johanna Lindström
Siffror
Siffror cc by Johanna Lindström

 

 

 

 

 

 

 

 

Material

Jag använde mig utav delar från en vanlig klocka, alltså visare och batteri hållare, en gammal LP skiva som urtavla, sedan använde jag mig utav hårt papper och svart penna till siffrorna, en sax, limpistol, glitter och målarfärg till visarna och det schack rutiga mönstret.

Vilket årtal har du inspirerats av?

Jag blev inspirerad av 50 talets färger och former. Därav LP skivan , schackmönstret och den ljusrosa färgen.

Beskriv din designprocessen ?
(vad hände när du började skapa)

Allt började med att vi skulle rita upp en skiss av vår ide och jag visste på en gång vad jag skulle göra så jag började skissa upp min ide på en gång. Jag visste att min klocka inte skulle bli så svår att tillverka så jag ville göra den så snygg som möjligt.

Det började med att vi fick plocka isär en vanlig klocka för att sedan spara visarna och batterihållaren, Sedan gick jag  till Myrornas och köpte en LP skiva som såg snygg ut, putsade till den lite , klippte ut en rund cirkel att sätta i mitten och så målade jag den i vitt och svart rutigt mönster. Limmade fast den i mitten och gjorde ett hål i mitten.

Sedan klippte jag ut siffror i papper och målade i svart för att allt skulle ha samma stil och färg plus att jag tyckte att det skulle bli snyggt. Tog sedan visarna och glittrade som i silver glitter och målade sekundvisaren i ljus rosa.

Till sista satte jag fast batteri hållaren och visarna med limpistol för att det skulle hålla ordentligt.

Problemlösningar

Jag gjorde först alla siffror lite för stora så fick inte plats med alla på skivan. Då bestämde jag mig för att bara använda mig utav 12an, 3an, 6an och 9an. Resten av siffrorna ersatte jag med små fyrkanter målade i samma stil som siffrorna för att allt skulle få plats. Resultatet blev minst lika bra.

Vad var svårt?

Att ta isär den vanliga klockan var minsann inte lätt! Annars tycker jag inte att något var speciellt svårt.

Vad blev du nöjd med

Jag blev nöjd med slutresultatet, jag tycker det ser bra ut nu i sin helhet. Sedan är jag också väldigt nöjd med att jag håll mig till min plan från start. Alltså från att jag skissade ner en ide till att den sedan blev verklighet.
Av: Johanna Lindström

Bilklocka
Klocka cc by Lilian

Klockdesign Lilian

Material?
Jag använde mig av olika sorters papper, lim , bild av en bil, klockvisare och batteri.

Vilket årtal har du inspirerats av?
50-talet. Jag inspirerades av hur shackrutorna var så moderna på den tiden och dem gamla amerikanska bilarna var så fina och klassiska och fick direkt en ide om att gör någon sorts kombination om dem 2 eftersom jag älskar dem klassiska bilarna

Beskriv din designprocessen ?
(vad hände när du började skapa)

Jag började först med att hitta en bild på Google på en gammal bil och sedan gick jag över till att rita den på ett papper. Först tänkte jag att rita rutor men jag kom på en bättre ide så jag tog ett silver och rosa papper som jag flätade  ihop, det blev som en bakgrund till  klockan. Hela kartongpappret blev täckt av rosa och silvriga flätor.  Jag  fyllde baksidan med blyerts och sedan så tryckte jag bildelarna så att dem fastande på andra pappret, jag klippte ut delarna och klistrade fast dem på kartongpappret. Bilden blev i färgerna silver och blå.  Jag satte in klockvisarna och batteriet.

Problemlösningar

Jag skulle rita rutor på kartongpappret men en del skulle bli större än dem andra så jag tog ett beslut om att fläta 2 papper istället på för att det ska bli snyggare.  Jag använde metoden att fylla blyerts på baksidan av pappret för att det skulle bli ett snyggare och rakare sätt.

Vad var svårt?

Jag upplevde lite svårigheter när jag skulle rita av bilen på ett annat papper för jag ville ha den så lik som möjligt.

Vad blev du nöjd med

Jag blev nöjd med helheten av klockan, jag tyckte att jag lyckades med att skapa en klockdesign som jag inte hade kommit på om det inte var för att vi skulle inspireras av 50-talet. Materialet och sättet jag gjort den på är också nytt för mig. Lillian

Klockdesign Måns

Lämna ett svar